EK cross duathlon, “Dit was mijn zwaarste wedstrijd ooit”

Na de teleurstelling op de cross triathlon, heb ik mij goed kunnen focussen op de cross duathlon. De omstandigheden waren extreem met temperaturen van 37 graden en heel veel zon. Het is dan ook zeker “mijn zwaarste wedstrijd ooit”.

Om 14.30 was de start voor de Elite / U23 cross duathlon. 6.2km hardlopen (2 ronden), 20.4km mountainbiken (4 ronden) en afsluiten met 3.1km hardlopen (1 ronde). De omstandigheden waren extreem zwaar. Het parcours was kort en telde veel hoogtemeters. Daarnaast was het ook nog eens 37 graden en was het branden in de zon.

Met een hele sterke start kon ik mij voorzichtig naar voren lopen in de eerste ronde. In de tweede ronde heb ik mijn positie goed vast kunnen houden. Dit resulteerde in een tweede looptijd. Op het mountainbiken wist ik dat ik tijd zou verliezen ten opzichte van de andere atleten. En zo gebeurde dit ook. Ik probeerde nog bij te blijven, maar kon dit niet heel lang volhouden. Ondanks de hitte heb ik toch nog een goede achtste tijd gereden.

Het laatste onderdeel was afzien. Als zesde begon ik aan de 3 zware kilometers. Ik had een achterstand van 3 minuten ten opzichte van de atleet voor mij, en maar 5 seconden ten opzichte van de atleet achter mij. Om zeker te zijn dat ik mijn positie kon behouden moest ik met risico gaan lopen, en begon ik sterk aan de eerste helft. Halverwege had ik een ruime voorsprong opgebouwd.. Echter had het mij zo veel energie gekost dat ik in de klim helemaal instortte. Langzaam zag ik mijn tegenstander dichterbij komen. Gelukkig waren de laatste paar honderd meter naar beneden waar ik mijn tempo kon hervatten en toch weer kon uitlopen.

Met een 6e plaats ben ik tevreden met het resultaat. Voor deze maand ben ik klaar met wedstrijden en heb ik even tijd voor mijzelf om te herstellen en alles op een rijtje te zetten. Ik zal dan ook iets rustiger aan doen in de eerste paar weken om daarna weer gas te kunnen geven naar het EK Xterra in Tsjechi├ź op 3 augustus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *